maandag 16 juli 2007

Proeven van de gastronomische hoofdstad van Frankrijk: Lyon


Uiteraard wil je bij aankomst in Lyon eerst inchecken in je hotel. Reisbutler selecteerde een historische locatie in de oude binnenstad, op 15 minuten rijden met het Part-Dieu TGV station en ongeveer een half uur rijden van de Aéroport international de Lyon St Exupéry. Welkom in La Cour des Loges. Lichtjes exclusief. Je betaalt er al snel 300 euro voor een double room, maar dit hotel in de rue du Bœuf is dan ook top – omgeven door de straten die zich kunnen beroemen op de hoogste concentratie renaissance-architectuur van Europa. Tussen haakjes: een goedkoper alternatief voor La Cour des Loges zou de Lyon Métropole zijn (zeer kindvriendelijk trouwens ook).

Enfin, wij kozen dus voor La Cour des Loges, een hotel met 62 kamers dat moderne charme en 17de-eeuwse sferen moeiteloos combineert. Gekroonde hoofden en tal van bekende stervelingen hebben zich hier te slapen gelegd: Michael Jackson, Céline Dion, Johnny Hallyday, Barbara Hendriks, Phil Collins of Henry Kissinger. En straks jij dus.

De 'traboules' en het 'Parc de la Tête d'Or'
De koffers staan in het hotel, dus nu de oude binnenstad induiken en je eindeloos verliezen in de smalle straatjes en de traboules, de zng. nauwe doorgangen van straat tot straat. Er zijn er 230 in het Vieux Lyon. Als je ze allemaal wil doorlopen, zeker eens surfen naar http://www.lyontraboules.net/. Een alternatief op een ontdekkingstocht doorheen de historische binnenstad is een bijzondere wandeling maken doorheen het Parc de la Tête d’Or. Vooral in de herfst, wanneer de 8.500 bomen okergeel en rood kleuren, is dit park het bezoeken waard. Ook de grote rozentuin in het park, die bestaat uit meer dan 30.000 planten, is een streling voor oog.

Met Bocuse aan tafel
Het wordt al laat en bij valavond is Lyon innemend mooi met meer dan 200 fraai verlichte plekjes. En als je bij schemerlicht echt eens uniek wil dineren, moet je bij Bocuse zijn, in de Auberge du Pont de Collonges. Dit restaurant ligt op 4 km van Lyon en is ongetwijfeld een van de beste van Frankrijk. Voor een menu moet je wel rekenen op zowat 200 euro persoon. Maar dan krijg o.a. “Filets de sole Fernand Point “, “Volaille de Bresse en vessie Mère Fillioux" en “Granité des vignerons du Beaujolais” geserveerd… Een andere tip is “Restaurant Nicolas Le Bec”, in de rue Grôlée nr. 14 of “Chabert et fils” in de rue des Marronniers nr. 11. Beide restaurants liggen in het centrum van Lyon.

Naar Lyon ga je het best in de lente of de herfst. De winter is vaak redelijk nat en in augustus bv. zijn nogal wat handelaars gesloten. Feit is: voor cultuur en gastronomie is dit - samen met Parijs – een van de topsteden van Frankrijk.

Geen opmerkingen: