donderdag 19 juli 2007

Live verslag: REISBUTLER OP ONTDEKKING DOOR TALLINN


Heb je ooit al eens een plaats bezocht op deze wereld waar de tijd al het goede bewaard heeft? Reisbutler pakte deze week de koffers en is op dit eigenste ogenblik in Tallinn om de meest exclusieve reis-ideeën te sprokkelen. Even verslag uitbrengen dus van deze unieke en verrassende reis naar de hoofdstad van Estland…

Historische en intieme hanzestad
Tallinn, waarvan het centrum beschermd is door UNESCO, is een stad waar schoonheid veilig verborgen zit in de weldadige stilte van kronkelende straatjes en waar eeuwenoude gebouwen verhalen fluisteren van weleer over de middeleeuwse kooplieden. Het historisch patrimonium van Tallinn is zonder twijfel een van de grootste troeven van de stad. Eeuwenoude locaties liggen dan ook her en der verdoken in de stad. Neem dus geen kaart mee, maar verlies je gewoon in de wirwar van straten.

De eilanden rond Tallinn
In de Golf van Finland, vóór de kust van Tallinn, liggen verschillende verrassende eilandjes. Aegna is de gekendste, ook wel “stadseiland” genoemd omdat het technisch gesproken tot grondgebied Tallinn behoort. Een zeiltocht naar Aegna of een van de andere eilanden kan een verkwikkend gebeuren zijn. En de schipper laat je graag zelf aan het roer staan. Vertrekplaats is steeds de jachthaven van Pirita, op een kleine 10 minuten rijden van het stadscentrum. Je kan een picknick organiseren op Aegna, Naissaar of Prangli of een dag lang varen langs de schilderachtige noordkust van Estland en terugkeren naar zonderondergang, als achtergrond bij de Tallinn skyline.

Slapen onder een sterrenhemel in de beste hotels van de stad
Reisbutler overnacht momenteel in de Merchant’s House Hotel, een klein maar luxueus boetiekhotel genesteld in de historische binnenstad, op fluisterafstand van het oude stadplein. Het hotel, dat 36 kamers telt, is opgetrokken in twee historische panden uit de 14de en de 16de eeuw. De versmelting van hedendaagse elementen met accenten uit vervlogen tijden, maken van de Merchant’s House Hotel een prachtig boetiekhotel. Zeker vragen naar de ‘rode kamer’!

Gisteren heeft de reisbutler zich te slapen gelegd in The Three Sisters Hotel (foto). In kamer 17. Wat een ervaring! The Three Sisters Hotel, een uniek vijfsterrenhotel, is het eerste en vooralsnog enige designhotel in Tallinn. Het is opgetrokken in drie historische gebouwen die dateren uit 1362 en het hotel ligt in Pikk Street, waar in de 15de eeuw ambachtslieden kruiden, vlees en granen verkochten. Dit modern-klassieke hotel ligt in de schaduw van St Olaf’s Church, in de 16de eeuw nog het hoogste gebouw van Europa. Dit boetiekhotel, dat vervlogen eeuwen moeiteloos combineert met 21ste-eeuws designcomfort, telt 23 luxueuze kamers. Alle kamers zijn verschillend vanwege de typische archictuur van het 14de-eeuwse gebouw. Met een ingenieus stelsel van gangetjes, trappen en vlieringen zijn de kamers met elkaar verbonden. In een bad van Philippe Starck droom je er tussen de 17de-eeuwse muurschilderingen weg op ‘new age’ muziek die uit de plafondspeakers kabbelt. Absoluut een aanrader. En zeker vragen naar kamer 17 dus!

En morgenavond, de laatste avond van ons verblijf, gaan we van de sterren genieten in Hotel Telegraaf. Dit hotel, gebouwd in een voormalig postgebouw, is zowat het beste hotel van de stad. En Restaurant Tchaikovsky is er voor de echte fijnproevers. Voor zij die houden van een symfonie van de Russische ‘cuisine’. Reisbutler heeft er een paar dagen geleden de keuken geproefd. Super! En een bijzonder stijlvol interieur.
www.merchanthousehotel.com/
www.threesistershotel.com/
www.telegraafhotel.com/

De restaurants van tijdloos Tallinn
Over eten gesproken: Tallinn biedt een aantal bijzonder delicieuze restaurants aan. De reisbutler ging met plezier een aantal gerechten degusteren in de beste eethuizen van Tallinn. Ons eerste diner namen we in Restoran Ö. Hier tref je een verrassende keuken, een ideale culinaire hotspot waar de tonijn tartare geserveerd wordt met gerookt zeewier. Aan de muur hangen abstracte pentekeningen en aan het plafond lampjes van Ingo Maurer (de ‘Lucellino’ voor de kenners).

Daarna afzakken naar de Stereo Lounge. Je zou er zo voorbij lopen. Maar eenmaal binnen duizelt het je in de Stereo Lounge, the place to be voor nachtvlinders, minimaal en sober. Alles in deze futuristische bar is wit, zelfs de onderzetters voor de glazen. Maar door het neonlicht dat langzaam verandert van rood naar blauw naar groen en geel baadt de ruimte in een surrealistisch licht. De Stereo Lounge werd genomineerd voor de Nationale Designprijs.

Eergisteren dan, op een zwoele zomeravond (28 graden in Tallinn), trokken we voor het diner naar Gloria, ooit de hemel ingeprezen als één van de meest fascinerende restaurants ter wereld, hét toonbeeld van de traditionele Estse restaurantcultuur. Uniek aan deze locatie is dat de Gloria Wijnkelder een prachtige setting is voor intieme avonden, waar 2.000 wijnsoorten je opwachten...

Ook dit restaurant, voor de lunch van gisteren, was de euro’s waard: Restaurant Balthasar (foto), in een geschiedenis-rijk 15de-eeuws aristocratisch gebouw aan het centrale stadsplein. Het is het eerste gastronomische lookrestaurant van Estland. De smaken en geuren van Balthasar zijn enig, zonder meer een absolute aanrader.

En net voor het schrijven van dit bericht hadden we een diner in Olde Hansa. Met enkel kaarsverlichting is Olde Hansa ongetwijfeld het gezelligste restaurant van Tallinn. Maaltijden worden geserveerd in stenen borden, honingbier in kruiken en de ‘masters of the house’ serveert in historische klederdracht. Geen gastronomisch keuken, wel gewoon lekker. Maar vooral: bijzonder gezellig.
www.restoran-o.ee/
www.gloria.ee/
www.balthasar.ee
www.oldehansa.com/

Estonian Air brengt je rechtstreeks naar Tallinn
Estonian Air reikte de vleugels uit in 1991 en heeft sedert september 2004 een directe verbinding ‘Brussel-Tallinn’ met een Boeing 737-500 (113 zitjes). De vlucht duurt ca. 2,5 uur. Reisbutler nam de ochtendvlucht vanuit Brussel om 09.00u en arriveerde om 12u30 in Tallinn (GMT + 1 uur).

That’s all folks! We mogen hopen dat de bovenstaande ideeën alweer origineel en verrassend genoeg waren om straks deze nieuwe en ongekende stad zelf te gaan ontdekken. Zet Tallinn maar op je lijstje. Ideaal voor een citytrip van 3 dagen. Reisbutler blijft nog een paar weken in eigen land, maar eind augustus pakken we de koffers naar KwaZulu Natal, in het oostelijke deel van Zuid-Afrika. Very unknown. Je hoort er later meer over, in een volgend live verslag.

Geen opmerkingen: