dinsdag 19 juni 2007

Cruisen door de Kroatische Kornati


Als je wil genieten van stille baaien en verlaten eilanden, dan is de Kornati-archipel een juweeltje om te onthouden. Kornati is een archipel van vele eilanden, halfweg de Adriatische kust van Kroatië, zo ongeveer tussen Zadar en Sibenik, in Noord-Dalmatië.

De archipel bestaat uit 147 veelal onbewoonde eilandjes en riffen met een totale oppervlakte van zowat 70 km². Om het gebied te verkennen, kan je een historische luxe zeilboot afhuren, met bemanning inclusief, en een onvergetelijke vaartocht maken tussen de vele eilanden. Varen langs de Kornati Kronen zal je een onbeschrijfelijk gevoel geven. De Kornati Kronen zijn verticale kliffen die de eilanden omzoomen. De langste klif in het gebied is 1.350 meter breed, de hoogste 82 meter. Karakteristiek voor de Kornati-eilanden is de grote verscheidenheid aan vreemde en ongewone reliëfstructuren. Een bijna dantesk landschap dus. Ook de onderwaterwereld is een fantastisch schouwspel. Ideaal voor liefhebbers van snorkelen of duiken.

Hoewel de schipper het wel zal weten, melden we toch even voor de volledigheid dat voor anker gaan en overnachten slechts mag op bepaalde plaatsen (de inham van Stiniva, Statival, Lupeska, Tomasovac - Suha punta, Sipnate, Lucica, Kravljacica, Striznja, Vrulje, Gujak, Opat, Smokvica, Ravni Zakan, Lavsa, Piskera - Panitula Vela, en de inham van Anica op het eiland Levrnaka). Je kan uiteraard ook overnachten op een van de 147 eilanden. En tussendoor helpen bij de olijvenpluk of het vangen van wilde schapen. Of gewoon in de Kroatische eindeloosheid een stukje meevaren met de locale vissers…

Geen opmerkingen: